Taking BIM to London’s West End

0
40

BIM has been the crucial actor in the delivery of the latest
West End attraction at Rathbone Square, resulting in
an exemplary mixed-use scheme.

Set in London’s West End in the heart of Fitzrovia, Rathbone
Square is a mixed-use development comprising office space,
retail outlets, and 142 elegant, prestige residential
apartments all located around a new garden square – one of the
first public squares to be created in Central London for more
than 100 years.

The £215 million redevelopment by Great Portland Estates (GPE) began
in 2011 and required an innovative construction solution. They
decided applying BIM would be the way forward to minimise costs
and reduce risk.

GPE have worked with BIM before – namely 240 Blackfriars – and
believe in the value of 3D modelling and its collaborative
digital process to improve the design, construction and
operation of the asset.

BIM. Technologies
were appointed Information Manager and BIM Coordinator for the
project and began to educate and convince the supply chain of
the benefits of BIM – bearing in mind that in 2011, BIM was not
commonly used.

The process
BIM. Technologies worked with all stakeholders to develop a BIM
Execution Plan (BEP) with protocols, and an Employers
Information Requirements (EIR) and by the end of Stage 4, had
produced over 350 models without a single issue or clash.

The EIR established the framework allowing the design team to
embrace the requirements, and while it presented a challenge,
it encouraged collaboration and enabled us to bring the team
together.

The teams moved into a single office at GPE to develop the
design. This was to become the core BIM area with large screens
to help to interrogate the model, and as part of this project
included high-end residential properties, quality was a
critical factor.

Adam Ward, Technology Director at BIM. Technologies commented:
“A digital model of the apartments allowed prototyping in
advance of construction to ensure all the detail was correct
and at the required standard. Allowing the team to see the
rooms in a virtual environment before they were built removed
risk and any opportunity for error or re-work”.

“As the project progressed, the plant room model became
increasingly sophisticated, so we…

Read More

LEAVE A REPLY